Museums in Skopje

Skopje City Museum

The Skopje City Museum is witnessing two different eras - before and after the catastrophic earthquake in 1963. Placed in the building of the Old Railroad Station it still wears the scars of that 26th of July morning. However, the city of Skopje continued to be important historical and cultural center.
See More

Archaeological Museum of Macedonia

ТЕСТ: Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија презентира движно културно наследство, поточно околу 7.000 археолошки предмети откривани со археолошки истражувања на целата територија на Р. Македонија во текот на изминатите 93 години и претставува најзначајна и најстара музејска установа во Македонија.
See More

Museum of the Macedonian Struggle

ТЕСТ: Националната установа Музеј на македонската борба за самостојност е формирана со Одлука на Влада на РМ од 31 јули 2008 година. Изградбата на Музејот почнала во 2008 година и траела три години. Отворен на 20 годишнината од независноста на РМ, на 8 Септември 2011 година. Музејот е сместен во објект од 6435 квадратни метри нето површина, додека изложбените простории опаќаат 2.000 квадратни метри.
See More

Macedonian Museum of Natural History

ТЕСТ: Национален музеј што собира и чува, проучува, депонира и изложува природното богатство на Република Македонија. Тоа е најстарата биолошка институција во земјата која на простор од 1.400 м² го претставува богатството на македонската геа, флора и фауна.
See More

Holocaust Museum Skopje

ТЕСТ: Меморијален центар на холокаустот на Евреите од Македонија е центар посветен на настраданите 7.148 Евреи од Македонија за време на холокаустот и историјата на Евреите на Балканот.
See More

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial